Otthoni Segítés Szolgáltatás (Régebben “Fecske”)

Otthoni Segítés Szolgáltatás

fszk-logo2A korábban Fecske Szolgálatként működő szolgáltatás 2018. április 1-től Otthoni Segítés szolgáltatásként nyújt segítséget a megyében élő fogyatékos gyermekek és fiatalok családjai számára.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozza és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja a Kézenfogva Alapítvány szakmai támogatásával. A szolgáltatás országos kiterjesztését célozta meg a program, így az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületén kívül még 9 szervezet végez ilyen jellegű tevékenységet idén április és december között ebből a forrásból.

Az Otthoni Segítés szolgáltatás tevékenysége a fogyatékos gyermekek és fiatalok otthonukban történő felügyelete, vagy kísérése köré koncentrálódik, ezzel tehermentesítve a szülőket és a hozzátartozókat a mindennapi terhek alól néhány órára. A program célja az érintettek munkaerő-piaci aktivitásának növelése, munkahelyük megtartása, az elhelyezkedést segítő tevékenységek (mint például munkahely keresése) lehetővé tétele. Az Országos Fogyatékosügyi Programhoz igazodva a szolgáltatással lehetőséget biztosítunk a résztvevő családokat körülvevő helyi közösségek erősítésére, a fogyatékos személyek társadalmi integrációjának megvalósulására.

A szolgáltatást a Kézenfogva Alapítvány és szolgáltató partnerei által kidolgozott, korábbi Fecske Szolgálat szakmai alapelvei szerint végezzük, melyek között szerepel az alapvető jogok érvényesülésének elve, a normalizáció elve, miszerint a fogyatékos személyeket is megilleti a többségi társadalom életminőségi szintje. A modell által képviselt szolgáltatás aktívan támogatja azokat a lehetőségeket, melyek lehetőséget kínálnak a helyi közösségi életben való aktív részvételhez, ez a participáció elve. A szolgáltatás nyújtása során fontosnak tartjuk, hogy más szolgáltatásokat kiegészítve rugalmasan és átláthatóan segítsük a családokat a valódi, személyes szükségleteik kielégítésében.

Az Otthoni Segítés Szolgálat megbízható, felkészült segítőt küld a családhoz, aki kellő tapasztalattal és tudással rendelkezik fogyatékos személyek gondozása terén és akire a szülők nyugodtan rábízhatják gyermeküket. A szakember felügyel a fogyatékos személyre, ellátja a személyes szükségleteinek kielégítéséhez szükséges gondozási és alapápolási feladatokat (étkeztetés, tisztálkodás, öltözködés, mozgás-mozgatás, gyógyszerezés), elfoglaltságot biztosít a számára ismerős tevékenységekkel (játék, séta), ha szükséges kíséri az otthona és az ellátó intézmény (iskola, óvoda, napközi) között. A szolgáltatás, rugalmasan alkalmazkodva a családok élethelyzetéhez, a nap 24 órájában, a hét bármelyik napján igényelhető, havonta maximum 20 óra időtartamban. A szolgáltatást a fogyatékosság típusára, súlyossági fokára, a fogyatékos személy nemére és életkorára való tekintet nélkül igénybe lehet venni.

A szolgáltatásról további információk kérhetők:

Lipcseiné Fényes Hajnalka szakmai vezetőnél

a 70/6363480, lipcseine.fecske@gmail.com, vagy

Virágos Sándorné, Éva, diszpécsernél

a 20/414-5194, vezeeva@freemail.hu,
4400 Nyíregyháza, Vécsey köz 4. elérhetőségeken,