ÉFOÉSZ Gyógypedagógiai és Szociális Szolgáltató Központ

ÉFOÉSZ Gyógypedagógiai és Szociális Szolgáltató Központ

k1Az intézmény az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület védőszárnya alatt tevékenykedik 2007. óta.

Az Újfehértón a fogyatékkal élő családok életében igényként fogalmazódott meg egy olyan intézmény létrejötte, mely a gyermek- és felnőtt-korú sérülteket befogadva, egész napos programot, felügyeletet és fejlesztést nyújthat számukra.

Az Egyesület az önkormányzattól bérbe kapott Csajkos-kastélyban tudta megvalósítani a célkitűzését. Az épület felújítása, akadálymentesítése után megnyitotta kapuit az értelmi fogyatékosok nappali ellátója, mely keretein belül 30 értelmi fogyatékos ellátott nappali ellátását biztosítjuk.

A nappali ellátásban részesülők 70 %-a 20 év feletti, már nem tanköteles, így a munka világába való bevezetésként 2008-ban engedélyt kértünk munka-rehabilitációs munkavégzésre is. Az egyéni képességekhez, készségekhez igazodva – és az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet véleményét figyelembe véve – irányítjuk 20 fiatal felnőtt munkáját. A termelt divatékszereket, dísztárgyakat, kiegészítőket különböző vásárokon, rendezvényeken értékesítjük, a kertben termesztett zöldségek pedig a helyi lakosok asztalára kerül.

Intézményünk tanköteles korú gyerekei naponta részt vesznek csoportos fejlesztő foglalkozásokon, és emellett az ÉFOÉSZ Konduktív Pedagógiai Nevelési-Oktatási Intézmény és Pedagógiai Szakszolgálat dolgozói segítségével egyéni fejlesztő foglalkozások keretében teljesítik tankötelezettségüket a telephelyen.

k2A munka és oktatás mellett igyekszünk minél színesebbé, élménygazdagabbá tenni ellátottaink életét, így lehetőség szerint részt veszünk helyi és egyesületi programokon. Művészeti csoportunk tagjai rendszeres résztvevői a térség speciális művészeti találkozóinak.

Ellátottainkkal bekapcsolódunk a városi integrált programokba, mellyel hozzáják3rulunk esélyegyenlőség előmozdításához, a lakosság ismereteinek bővítéséhez, az előítéletesség csökkenéséhez.

A napi munkánk során az ellátottaink egyéni képességeit, állapotát, szükségleteit vesszük figyelembe, így alakítjuk a fejlesztéseket, foglalkozásokat. A normalizáció elvét követve igyekszünk egy olyan környezetet kialakítani számukra, ahol a többségi iskolákhoz, munkahelyekhez, közösségekhez hasonlóan élhetik mindennapjaikat, alakíthatják kapcsolataikat.


Elérhetőségeink:

ÉFOÉSZ Gyógypedagógiai és Szociális Szolgáltató Központ
4244 Újfehértó, Böszörményi u. 42.

Intézményvezető:

Lipcseiné Fényes Hajnalka
Tel: 70/6363-480, 20/354-3400
E-mail: lipcseinehajni@gmail.com

Támogatóink